Verdensmesterskabet i København

Sidste uge var København centrum for dette års VM i landevejscykling. Et kæmpe område, inklusive det meste af indre by, blev lukket af for trafik, hvilket vil sige stort set alle køretøjer med flere end to hjul – til stor glæde for byens mange hverdagscyklister.

Ind imellem nyder jeg bare at gå ud en tur med mit kamera, og forsøge at være kreativ – med en lille taske og et enkelt objektiv eller to. Måske giver jeg endda mig selv nogle begrænsninger at arbejde ud fra samtidig. Dette kunne f.eks. være at fokusere på bestemte motiver jeg har lyst til at fotografere, at holde mig til kun at bruge et bestemt objektiv eller måske ved at vælge en bestemt måde at fotografere på. Jeg synes, at begrænsninger sommetider kan virke meget befriende da de kan fastholde din koncentration og kreative tanker på noget bestemt, hvilket samtidig forhindrer dem i at flyve rundt. Mandag sidste uge besluttede jeg mig for at gøre lige præcis det. Det var noget tid siden jeg sidst havde gjort brug af mit Lensbaby objektiv, så jeg tænkte, at det var et godt tidspunkt at sætte det på kameraet og komme ud og se mig omkring. Bare for at lege og måske lære noget nyt.

Lensbaby er et system af objektiver og optikker, som gør dig i stand til at skabe kreative effekter ved at kombinere dem på forskellig vis, for at sløre billeder eller efterligne meget billige hulkameraer. I min taske har jeg en Lensbaby Composer, hvilken jeg ofte bruger sammen med deres dobbelt glas optik – et af deres mere skarpe optikker. Dette er et objektiv, uden nogen former for elektronik, der automatisk vil nedsætte dit arbejdstempo i og med du tvinges til at tænke over alle de valg du foretager. Der er ingen autofokus, så man skal konstant være opmærksom på at fastholde fokus undervejs. Blændeåbningen skal også skiftes manuelt, ved at udskifte små magnetiske skiver med hul i inde i objektivet, hvilket tvinger dig til at overveje dit valg af blændeåbning mere grundigt. En Lensbaby bringer dig med andre ord tilbage til det fundamentale ved fotografering, og heri ligger en stor del af det sjove ved at arbejde med det.

Jeg gik ud i Københavns gader, for at kigge nærmere på cykel VM, og fastholde mit kreative fokus på det. Når det kommer til sportsfotografering er Lensbaby nok ikke det typiske førstevalg, simpelthen på grund af den mindre end ideelle sammensætning af hurtige cyklister og et objektiv uden hverken zoom eller autofokus. Men så er det jo godt, at jeg ikke er sportsfotograf :-) For mig var dette udfordringen og en del af det sjove… At se hvordan det ville udarte sig, og hvilke billeder jeg ville komme hjem med.

Nedenfor kan du se et udvalg af de fotos jeg var i stand til at importere fra mit hukommelseskort senere den dag. De sidste tre billeder, samt billedet øverst i blogindlægget, blev taget med mit ofte anvendte Canon 17-55mm objektiv. Det er bestemt noget andet pludselig at skifte til et objektiv med autofokus, når man fotograferer sport :-)  Men det var godt at mærke det fundamentale igen et øjeblik med min Lensbaby.

 


 

 

 Jeg kan ærligt sige, at dette er første gang jeg har set en arbejdende kameramand på en Segway. Jeg kunne ikke lade være med at tænke over, hvornår vi mon ser dem erstatte motorcyklerne i landevejscykling. Tour de France? ;-)